WYKAŻ ŻE ZACHODZI RÓWNOŚĆ
MARIKA: wykaż, że dla x∊ <−2, 3/2> zachodzi równość Ix−2I − I2x − 3I = 3x − 1
13 wrz 17:39
ZKS:
|x + 2| − |2x − 3| = 3x − 1
13 wrz 17:45
Basia:
x∊ <−2; 32> ⇔
−2 ≤ x ≤ 32 /−2 ⇔ −4 ≤ x−2 ≤ −12 < 0
czyli |x−2| = −(x−2) = −x+2
x∊ <−2; 32> ⇔
−2 ≤ x ≤ 32 /*2
−4 ≤ 2x ≤ 3 /−3
−7 ≤ 2x−3 ≤ 0
czyli |2x−3| = −(2x−3) = −2x+3
no to masz
|x−2| − |2x−3| = −x+2 − (−2x+3) = −x+2+2x−3 = x−1 ≠ 3x−1
sprawdź treść; powinno być
|x+2| − |2x−3| = 3x−1
13 wrz 17:49
pigor: ..., np. tak :
x∊<−2;
32> ⇒ −2 ≤ x ≤
32 /+(−2) ⇔ −4 ≤ x−2 ≤ −
12 ⇒
⇒ |
x−2| = 2−x ; analogicznie
x∊<−2;
32> ⇒ −2 ≤ x ≤
32 /*2 ⇔ −4 ≤ 2x ≤ 3 /+(−3) ⇔
⇔ −1 ≤ 2x−3 ≤ 0 ⇒ |2x−3| = 3−2x ,
zatem
L= Ix−2I−I2x−3I = 2−x−(3−2x) = 2−x−3+2x = x−1 =
P . c.n.w. . ...
13 wrz 17:50
pigor: ...ale jaja "automat" mój mówi nieprawdę , a ja pisze ,że L=P

przepraszam
i znikam z forum . ...
13 wrz 17:55
MARIKA: DZIĘKUJĘ
13 wrz 19:25