Podzielność przez 5
PP: Udowodnij, że skoro 3a+4b jest podzielne przez 5, to wyrażenie 4a−3b również jest podzielne
przez 5.
13 wrz 17:22
Basia: coś wiadomo o a i b ?
bo dla dowolnych rzeczywistych to nieprawda
13 wrz 17:28
PP: wiadomo, że a i b ∊C, można też przyjąć, że a jest wielokrotnością 3, a b wielokrotnością 4,
ale tego nauczyciel kazał nie brać pod uwagę, chyba że już w ostateczności, kiedy nie będziemy
już mogli sobie z nim poradzić
13 wrz 19:01
Basia:
a,b,k∊C
3a+4b = 5*k
3a = 5k − 4b
| | 4(5k−4b) | |
4a−3b = |
| − 3b = |
| | 3 | |
| 20k − 16b − 9b | | 5(4k−5) | |
| = |
| |
| 3 | | 3 | |
3(4a−3b) = 5(4k−5)
3 nie jest podzielne przez 5 no to 4a−3b musi
13 wrz 19:14
PP: bardzo dziękuję za pomoc, nawet nie wiesz jak mi się to przyda
13 wrz 19:46