przeklęta całka podwójna
mini: ∬xydxdy jeśli ograniczona obszarem x
2+y
2≤4
wiem ze wykres to okrąg... a jego promień to 2
x=rcosφ
y=rsinφ
wsp biegunowe
0≤r≤2
0≤φ≤2π
wiec ∬rcosφ*rsinφ r drdφ
próbowałam zamienić całkę tak ∬
√r2cos2φ*r2sin2φ r drdφ ale utknęłam

Proszę pomóżcie
13 wrz 17:05
Krzysiek:
∫∫Dr3sinφcosφdrdφ=∫02r3 dr*∫02πsinφcosφdφ
13 wrz 17:09
Basia:
| | sin2α | |
∫∫r*rcosα*rsinα drdα = ∫∫r3* |
| drdα = |
| | 2 | |
| | sin2α | |
0∫2dr 0∫2π r3* |
| dα |
| | 2 | |
13 wrz 17:12
mini: później wyciągam r
3 i 1/2 przed pierwiastek i wyciągam całkę z sin2φ? i to by było −1/2cos2φ
następnie podstawiam pod granice całkowania w tym wypadku 2π i 0 i tu kolejne pytanko....
jak to do końca obliczyć.. bo ma to wyglądać tak, chyba, ze się mylę i mnie naprowadzicie.
−1/2 r
3cos2*2π − [−1/2r
3cos2*0]

czy jakoś inaczej?
13 wrz 20:23
mini: i to my być np. to −1/2r3cos4π − [−1/2r3cos0] ?
13 wrz 20:57