Trójkąt równoboczny
Szymon: Proszę o pomoc w rozwiązaniu:
Bok trójkąta równobocznego ABC ma długość a. Przez wierzchołek B i środek wysokości CD
poprowadzono prostą, która przecina bok AC w punkcie K. Oblicz długość punktu K od wierzchołka
A.
13 wrz 16:51
pigor: ..., z punktu K wystaw prostopadłą do przecięcia z AB i szukaj ΔΔ podobne ,
wtedy jeśli
|AK|=x= ? , to z podobieństwa, własności Δ ekierki, Δ równobocznego
i warunków zadania masz np. takie równanie :
| 12x√3 | | a−12x | |
| = |
| ⇔ x= a−12x /* 2 ⇔ |
| 14a√3 | | 12a | |
⇔ 2x=2a−x ⇔ 3x= 2a ⇔ x=
23a , czyli
|AK| = 23a . ...
13 wrz 17:11
Aga1.: A może , oblicz odległość punktu K od A.
13 wrz 17:12
pigor: ..., a jak pięknie poprosisz − wiadomo kogo −
Et... , to ci b.ładnie,
albo jeszcze lepiej , co potrzeba narysuje ; no dobrze, już przepraszam ...
13 wrz 17:18
Szymon: dzięki wielkie, z rysunkiem też sobie poradziłem
13 wrz 17:45
pigor: ..., no to fajnie i o to chodzi ; tak trzymaj . ...
13 wrz 21:26