Uprość wyrażenie,a następnie oblicz jego wartość dla podanej wartości x !
sovjet: a) (√2−x)2− (2x3 + 1) (2x3 − 1)dla x = √2
b) (x+2)2 −(3x+2)(2−3x)− (√3+x)2 dla x =√3
c)
13 wrz 16:44
dero2005:
(√2−x)2 − (2x3+1)(2x3−1)
(a−b)2 = a2 − 2ab +b2
(a−b)(a+b) = a2 − b2
2−2x√2+x2 − 4x6 +1 = 2−2*√2*√2+(√2)2 − 4(√2)6 +1 = 2−4+2−32+1 = −31
dalej podobnie
13 wrz 18:29
anonim: b) (x+2)2 − (3x+2)(2−3x) − (√3+x)2 = x2+4x+4−4+9x2−3−2x√3−x2=9x2+4x−2x√3−3
5 wrz 20:10
anonim: 9*√32+4√3−2*√3*√3−3=27+4√3−6−3=18+4√3
5 wrz 20:14