granice z funkcjami trygonometrycznymi
hopeZ:
Mam urwanie głowy z liczeniem granic gdzie pojawiają się funkcje trygonometryczne. Kompletnie
nie wiem jak zabrać się za takie zadania. Być może mam z tym problem, bo w szkole średniej
moja klasa realizowała poziom podstawowy matematyki. Stąd pytanie do was koledzy i koleżanki
jak to liczyć?
13 wrz 16:38
Basia: trudno na Twoje pytanie odpowiedzieć; jest zbyt ogólne
może jakieś bardziej konkretne pytania
13 wrz 16:41
hopeZ:
Dla przykładu wezmę taką granicę:
| | x − sinx | | 1 − cosx | |
limx→0= |
| = limx→0= |
| = |
| | x − tgx | | | |
| | cos2x | | 1 | |
limx→0= − |
| = − |
| |
| | cosx +1 | | 2 | |
Co się stało w 1 przejściu, jak z x−sinx powstało 1 − cosx?
13 wrz 16:50
Aga1.: Policzona pochodna licznika i mianownika
13 wrz 16:54
hopeZ: Mam pecha. Z tym, że pochodnej nie potrafię liczyć
13 wrz 16:56
hopeZ: A jak to jest z tymi dodatkowymi wzorami do granic, np:
| | x | |
sin |
| →1 zauważyłem, że nie zawsze można to stosować szczególnie gdy jest kilka sinusów w |
| | x | |
zadaniu dlaczego?
13 wrz 16:58
Aga1.: Musisz nauczyć się kilkunastu wzorów. np
(c)
'=0 (pochodna stałej jest równa 0.
(x
a)
'=a*x
a−1, a≠0 i 1.
(x)
'=1
(sinx)
'=cosx
a
| | 1 | | π | |
(tgx)'= |
| , x≠ |
| +kπ, k∊całkowitych. |
| | cos2x | | 2 | |
13 wrz 17:02
Aga1.: | | sinx | |
limx→0 |
| =1 to też jest wzór do zapamiętania i jeszcze kilka wzorów tego typu. |
| | x | |
13 wrz 17:06
hopeZ: Ok. Dziękuję wszystkim za pomoc! Mam nadzieję, że im dalej w las tym jaśniej.
13 wrz 19:30