prosiłabym o pomoc ;)))
Careflee: Ile liczb postaci 1/2 k, gdzie k jest liczbą całkowitą, należy do zbioru A∩B ?
a) A=(1,3)∪<4;5>, B=(2;∞)
b) A=(−2;∞), B=<−1;1)∪(2;3)
c) A=(−1:0>, B=<−2;2)∪(3;5)
d) A=<1;6>, B=(2;3>∪<4;5>
13 wrz 16:24
Careflee: pomoże ktoś ? bo ja umiem do tego momentu.
a) A∩B=(2;3)∪<4;5>
| | 1 | |
i nie wiem jak obliczyć liczbę postaci |
| k, gdzie K jest liczbą całkowita należącą do |
| | 2 | |
zbiory A∩B
13 wrz 16:51
Careflee: i wiem że w przykładzie a) wynik jest równy 4, ale nie wiem skąd się to wzięło
13 wrz 16:53
Careflee: b) A∩B=<−1;1)∪(2;3) i wynik jest niby 5 ; )
ale skąd te wyniki od czego to zależy

?
13 wrz 16:54
Janek191:
Np.
a) A = ( 1; 3) ∪ < 4; 5 >
B = ( 2;
∞ )
więc A ∩ B = ( 2; 3) ∪ < 4; 5 >
Do A ∩ B należą liczby :
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| *5 = 2,5 ; |
| * 8 = 4; |
| * 9 = 4,5, |
| *10 = 5 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Odp. 4 liczby postaci |
| *k należą do A ∩ B. |
| | 2 | |
13 wrz 16:58
Careflee: | | 1 | |
a skąd to |
| *5=2,5 ; ....? |
| | 2 | |
bo nie mogę ogarnąć skąd to wziąłeś?
13 wrz 17:03
Careflee: dobra chyba już rozumiem
13 wrz 17:04
Janek191:
| | 1 | |
Liczby postaci |
| *k mają należeć do zbioru A ∩ B |
| | 2 | |
k − liczba całkowita
| | 1 | |
Biorę takie k żeby |
| *k ∊ A ∩ B |
| | 2 | |
| | 1 | |
Zatem dla k = 5 , k = 8, k = 9 , k = 10 liczby |
| * k należą do A ∩ B ! |
| | 2 | |
13 wrz 17:08
Careflee: b)
A∩B=<−1;1)∪(2;3)
1/2*−2=−1;
1/2*−1=−0,5;
1/2*0=0;
1/2*1=0,5;
1/2*5=2,5 .
dobrze ?
13 wrz 17:08
Aga1.: Ok.
13 wrz 17:10
Janek191:
Tak
13 wrz 17:10
Careflee: Dziękuję ; )
13 wrz 17:11