Rozwiąż układ równań z trzema niewiadomymi
Kuba: Witam, potrzebuje pomysłu jak rozwiązać to zadanko bo nic nie mogę znaleźć na ten temat w
necie..
x1+x2+x3=6
2x1+x2+4x3=8
Jakieś wskazówki?
13 wrz 16:02
Basia:
niewiadomych jest więcej niż równań ⇒ układ ma nieskończenie wiele rozwiązań
wobec tego na przykład x3 (albo x1, albo x2, wolna wola) uznajemy za parametr
i mamy
x3∊R
x1+x2 = 6−x3
2x1+x2 = 8 − 4x3
−x1−x2 = −6+x3
2x1+x2 = 8 − 4x3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x1 = 2−3x3
2−3x3 + x2 = 6−x3
x2 = 4 + 2x3
układ ma nieskończenie wiele rozwiązań postaci:
x3∊R (dowolne)
x1 = 2−3x3
x2 = 4 +2x3
13 wrz 16:13
Saizou : jest to układ z trzema niewidomymi, a równania są tylko dwa wiec nie za bardzo da się go
rozwiązać
13 wrz 16:13
Basia: da się Saizou; patrz wyżej; tak to się robi
teraz np. dla x3 = 0 mamy: x1 = 2 x2 = 4 x3=0
a dla x3=1 mamy: x1 = −1 x2=6 x3=1
i tak dalej
13 wrz 16:17