obliczyć całki podwójne
Janek: D∫∫ y dxdy D: x2+y2 = R2
Nie mam pojęcia w jaki sposób to rozwiązać
13 wrz 14:15
Basia: przejdź na współrzędne biegunowe
13 wrz 14:16
Janek: a jakiś inny sposób? Bo w podręczniku to jest w innym dziale, nie w dziale ze wspołrzędnymi
biegunowymi
13 wrz 14:19
Janek: po za tym współ. biegunowe sprawiają mi mały problem
13 wrz 14:20
Janek: tzn. ten problem jest dosyć spory
13 wrz 14:21
Trivial:

Jeżeli boisz się współrzędnych biegunowych (naprawdę upraszczają sprawę), to znajdź granice w
układzie (x,y) i całkuj "na chama".
Górna część okręgu wyraża się równaniem y = +
√R2 − x2. Dolna część: y = −
√R2 − x2
∬
D y dxdy = ∫
−RR dx ∫
−√R2 − x2√R2 − x2 y dy
Powodzenia w liczeniu.
13 wrz 14:28
Basia:
D to koło S(0,0) r=R
możesz tak:
P = −R∫Rdx 0∫√R2−x2ydy + −R∫Rdx −√R2−x2∫0ydy
ale to dużo trudniej
13 wrz 14:29
Janek: Ok dzięki, spróbuje z tego wyliczyć, jeżeli to mi się nie uda spróbuje opanować współrzędne
biegunowe
13 wrz 14:33
Janek: Czy o to chodzi ?
x=ςcosφ ; 0≤φ ≤2π
y=ςsinφ ; 0≤ς≤R
J=ς
J=0∫2π dφ 0∫R ς (ςsinφ) dς
13 wrz 19:11
Basia: właśnie o to
13 wrz 19:15
Janek: J
1=
0∫
2π dφ=φ
0|
2π=2π
| | ς3 | |
J2=0∫R ς2 sinφ dς= |
| sinφ0|R dobrze ? |
| | 3 | |
13 wrz 19:28
Trivial:
J = ∬D y dxdy = ∬G r2sinφ drdφ = ∫0R r2dr ∫02π sinφdφ
Jako, że granice są od siebie zupełnie niezależne, rozbijamy na iloczyn całek:
J = ∫0R r2dr * ∫02π sinφdφ = 13R3 * [−cos(2π) + cos(0)] = 0.
13 wrz 20:31
Janek: Chyba rozumiem, dzięki
13 wrz 20:43
Trivial:
W sumie bez przejścia na zmienne biegunowe też nie jest za ciężko:
∬D y dxdy = ∫−RR dx ∫{−√R2−x2{√R2−x2 ydy
= ∫−RR 12[y2]y=−√R2−x2y=√R2−x2 dx
= ∫−RR 12[R2−x2 − (R2−x2)] dx = 0
13 wrz 20:52
Janek: Po tym jak napisałeś,że to dość trudne,a potem Basia to potwierdziła uznałem,że lepiej jak
spróbuje współ. biegunowymi i nawet nie zrobiłem ta pierwszą metodą. Chociaż jak to rozpisałeś
to faktycznie nie wygląda strasznie
13 wrz 21:01