zielony: Dana jest funcja f(x) = sgn(x−2). Na podstawie wykresu tej funkcji narysuj g(x)=−sng(x−2).
Czyli chodzi o symetrie OX. Wiem jak wygląda wykres sgn(x−2). Pytanie teraz : jak go
przekształcić?
Pani podała nam odpowiedź na szybko że trzeba go przesunąc do góry jakoś.
Pomoże ktoś? Z góry dzięki
13 wrz 12:28
Aga1.: Tak wykresy funkcji f(x) i g(x) są symetryczne względem osi OX.
13 wrz 12:32
zielony: Czyli jakię beda miejsca zerowe?
13 wrz 12:37
Basia:

niebieskie to f(x) = sgn(x−2)
czerwone to g(x) = −sgn(x−2)
miejscem zerowym obu jest x
0=2
13 wrz 12:43
zielony: dzięki
13 wrz 12:44
13 wrz 12:45
zielony: sorki, nie spojrzałem że tam też Ty pomagałaś
13 wrz 12:46