geometria
zadanie: Czy na płaszczyznie istnieja takie 4 rózne punkty A, B, C, D,
ze AD =BD=CD, a ponadto kat ACB =α i kat ADB =β, jezeli
a) α=110o, β=140o ;
b) α=20o, β=40o ;
c) α=70o, β=100o ;
d) α=10o, β=20o ?
jakies podpowiedzi?
13 wrz 09:39
Basia:

skoro AD=BD=CD to punkty A,B,C leżą na jakimś okręgu o środku D
popatrz na rysunek i zastanów się jaki jest związek między kątami α i β
13 wrz 10:01
zadanie: katy α i β sa oparte na tym samym luku
α−kat wpisany
β−kat srodkowy
β=2α
dobrze?
13 wrz 10:38
zadanie: nie przyszlo mi do glowy z tym okregiem
13 wrz 10:38
Basia: dobrze
13 wrz 10:40
zadanie: Odp.: a) tak b) tak c) nie d) tak
b) tak bo β=2*α
c) nie bo β≠2*α
d) tak bo β=2*α
a co z podpunktem a)? w odp. jest tak ale przeciez β≠2*α ?
13 wrz 17:01
zadanie: ?
13 wrz 17:18
Basia:

tak też może być
13 wrz 17:25