Wartość bezwzględna
Marcin: Dane jest równanie z niewiadomą k:
x2 − (3k − 5)x + k2 − 4k + 3 = 0
Kiedy wartość dodatniego rozwiązania tego równania jest większa od bezwzględnej wartości jego
ujemnego
rozwiązania?
12 wrz 23:32
Piotr 10: x1>Ix2I
x2<0
x1>−x2
10 x1+x2>0
20 Δ>0
Chyba takie warunki
12 wrz 23:39
PW: x1−rozwiazanie ujemne
x2 − rozwiązanie dodatnie
x2 leży dalej od zera niż x1.
Wierzchołek paraboli ...
Oczywiście najpierw te dwa rozwiązania muszą istnieć, co zagwarantuje ...
Uwaga. To jest równanie z niewiadomą x.
k jest tzw. parametrem.
Inaczej mówiąc: jest to nieskończenie wiele równań z niewiadomą x − dla każdej k∊R mamy inne
równanie.
12 wrz 23:44
PW: Wczoraj napisałem, że jest to równanie z niewiadomą x i parametrem k, bo takie są zwyczaje.
Powtórzyłem tym samym myśl Piotra 10.
Jeżeli jednak potraktować dosłownie i z całą powagą to co napisał Marcin (że jest to
równanie z niewiadomą k), to wtedy x jest parametrem i znaczy, że daliśmy się
wciągnąć w pułapkę rutyny, nie przeczytaliśmy dokładnie polecenia. Rozwiązanie będzie zupełnie
inne!
13 wrz 11:23
Piotr 10: Faktycznie PW , już raz się też natknąłem z takim czymś, w jednym zadaniu zbioru
A.Kiełbasy
13 wrz 11:27
Piotr 10: x
2−(3k−5)x+k
2−4k+3=0
x
2−3kx+5x+k
2−4k+3=0
k
2−k(3x+4)+x
2+5x+3=0
1
0 Δ
k>0
2
0 k
1>Ik
2I
k
2<0
k
1>−k
2
k
1+k
2>0
Jak będziesz
PW mógł to sprawdź moje warunki
13 wrz 11:38
PW: Dobrze, ale lepiej oznaczać k
1 mniejsza, k
2 − większa, wtedy "gra" to z wzorami
(w takiej postaci chyba sie ich uczymy)
przy dodatnim współczynniku przy k
2 wzory są "mądre" − jak minus, to po lewej.
13 wrz 11:57
ZKS:
A warunek że rozwiązania k1 oraz k2 są różnych znaków? Przecież musimy to zapisać
według mnie.
k1 * k2 < 0
13 wrz 12:49
PW: 12 września proponowałem opisać to za pomocą położenia wierzchołka paraboli , który ma pierwszą
współrzędną pośrodku między miejscami zerowymi. Z tego, że k1 <0 jest bliżej zera niż k2>0
można wyciągnąć wnioski, których nie napisałem wtedy zostawiając miejsce na inwencję
pytającego.
13 wrz 13:55