Usuń niewymierność
Marcin: Usuń niewymierność
1/(3√2−2√2)
12 wrz 23:30
ICSP: przemnóż przez 3√2 + √2
12 wrz 23:41
Eta:

?
12 wrz 23:43
ICSP: tak
Eta
12 wrz 23:44
Eta:
(3√2−√2)*(3√2+√2)= 3√4−2 .... i co? usunięta niewymierność? ( ICSP
12 wrz 23:49
ICSP: no i teraz jeszcze raz przez
3√16 + 2
3√4 + 4 i będzie usunięta
12 wrz 23:50
Eta:

cffffffffaniaczek
12 wrz 23:54
ICSP: najpierw pozbyłem się niewymierności z pierwszego a potem z drugiego

Oczywiście można jeszcze ze wzoru a
6 − b
6 = (a−b)(a
2 + ab + b
2)(a
3 + b
3) dla a =
3√2
oraz b =
√2
12 wrz 23:57
Marcin: Ale tam na początku jeden z pierwiastków jest do 3 potęgi, a drugi do drugiej potęgi
12 wrz 23:59
Marcin: w sensie, że pierwiastek jest 3 i 2 stopnia
13 wrz 00:02
ICSP: no i w czym problem?

Dwa razy przemnożysz przez odpowiednie wyrażenia i po sprawie
13 wrz 00:04
Marcin: nie zaczaiłem
13 wrz 00:10
13 wrz 00:13