Usuń niewymierność z mianownika
Marcin: Usuń niewymierność z mianownika:
1/(2−√2+√3−√6)
12 wrz 22:58
ICSP: 2 −
√2 +
√3 −
√6 =
√2(
√2 − 1) −
√3(
√2 − 1) = (−
√3 +
√2)(
√2 − 1)
Teraz już nie powinno być problemów
12 wrz 23:02
Aga1.: Wykorzystując powyższe obliczenia mamy
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| * |
| = |
| 2−√2+√3−√6 | | √2−√3 | | √2−1 | |
A teraz to już z górki
13 wrz 09:16
Gustlik: Można też tak, wprawdzie sposób dłuższy, ale dobry dla tych, co nie zauważą, że można tak
powyłączać czynniki:
| | 1 | | (2−√2)−(√3−√6) | |
= |
| * |
| = |
| | (2−√2)+(√3−√6) | | (2−√2)−(√3−√6) | |
| | (2−√2)−(√3−√6) | |
= |
| =...dokończ |
| | (2−√2)2−(√3−√6)2 | |
13 wrz 17:44