Nierówności logarytmiczne
Bajka: Rozwiąż nierówność :
a) 0,26−3log4 x>3√0,0082log4 x−1
b) logx−1x+5 0,3 > 0
c) log3x+4 x2 < 1
12 wrz 22:34
sushi_ gg6397228:
wzory znamy?
12 wrz 22:42
Janek191:
c) log
3x + 4 x
2 < 1
| | 4 | |
[ 3x + 4 > 0 3x + 4 ≠ 1 x2 > 0 ] ⇒ x ∊ ( − |
| ; 0) ∪ ( 0; +∞) \ { − 1} |
| | 3 | |
log
3x + 4 x
2 < log
3x + 4 (3x + 4)
x
2 < 3x + 4 ∧ 3x + 4 < 1
x
2 − 3x − 4 < 0 ∧ 3x < − 3
Δ = 9 − 4*1*(−4) = 25
x ∊ ( − 1 ; 4) ∧ x < − 1 sprzeczność
−−−−−−−−−−−
2) x ∊ ( − 1; 4) ∧ 3x + 4 > 1
x ∊ ( − 1; 4) ∧ x > − 1 ∧ x ∊ D
czyli
x ∊ ( − 1; 0) ∪ ( 0 ; 4 )
==================
12 wrz 22:54
Janek191:
Poprawka:
log
3x + 4 x
2 < log
3x + 4 ( 3x + 4)
| | 4 | |
1) 0 < 3x + 4 < 1 ⇒ x ∊ ( − |
| ; − 1) |
| | 3 | |
wtedy
x
2 > 3x + 4
x
2 −3x − 4 > 0
x
1 = − 1 , x
2 = 4
x ∊ (−
∞; − 1) ∪ ( 4; +
∞) ∧ x ∊ D
zatem
2) 3x + 4 > 0 ⇒ x > − 1
wtedy
x
2 < 3x + 4
x
2 − 3x − 4 < 0
x
1 = − 1 x
2 = 4
x ∊ ( − 1; 4) ⋀ x ∊ D
zatem
x ∊ ( − 1; 0) ∪ ( 0 ; 4)
Z 1) 2) wynika, że
| | 4 | |
x ∊ ( − |
| ; −1) ∪ ( − 1; 0 ) ∪ ( 0; 4) |
| | 3 | |
===============================
13 wrz 08:12
Janek191:
| | 4 | |
W 2) Powinno być 3x + 4 > 0 ⇒ x > − |
| |
| | 3 | |
13 wrz 10:15