Funkcja f dana jest wzorem f(x)=x+x^3+x^5+...+x^2011.
Jo-Anna: Funkcja f dana jest wzorem f(x)=x+x3+x5+...+x2011. Wtedy:
A. f(1/2)>=1
B. f(1/2)<=3/4
C. f(1/2)<=2/3
D. f(1/2)>=5/8
Odp. prawidłowa to B, C, D
Nie wiem dlaczego, to zadanie mnie przerasta. Liczę i liczę i wychodzi mi tak:
− liczba składników to 1006
− iloraz 1/4
− suma: 22012−2/22012*3
Wnioski jakie wysuwam, to że suma dla x=1/2 jest mniejsza od 1 i nic poza tym....Pomóżcie, co
dalej?
12 wrz 22:28
sushi_ gg6397228:
jezeli masz sumę
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + ....=1 |
| 2 | | 4 | | 8 | | 16 | | 32 | | 64 | | 128 | |
i teraz zobacz o co się Ciebie pytaja w zadaniu
12 wrz 22:36
Jo-Anna: Może to dlatego, że późno, ale mi chodzi, skąd ja mam konkretnie wiedzieć/widzieć, że suma jest
większa bądź równa 5/8? Tak na oko?
12 wrz 22:40
Saizou : | | 1 | |
a jest to suma ciągu geometrycznego o q= |
| i liczbie wyrazów n=1006 |
| | 2 | |
12 wrz 22:41
Jo-Anna: 1/2 + 1/8 + 1/32+... q=1/4
12 wrz 22:44
sushi_ gg6397228:
B jest oczywista−−> usuwasz z podanej przeze mnie sumy 1/4 i pozostałe małe lcizby
D 1/2 + 1/8 + ....= 5/8 +.... >5/8
C− pomysl
12 wrz 22:56