Funkcja f określona jest wzorem f(x)=ax^2+bx+1. Znajdź współczynniki a i b wiedz
kamczatka: Funkcja f określona jest wzorem f(x)=ax2+bx+1. Znajdź współczynniki a i b wiedząc, że dla
każdej liczby rzeczywistej x zachodzi nierówność f(x−2)=f(x)−4x−2
12 wrz 22:23
ICSP: f(x) = ax2 + bx + 1
f(x−2) = a(x−2)2 + b(x−2) + 1
I wstawiasz to do równania danego w treści.
12 wrz 22:25
kamczatka: wstawiałem ale coś nie wychodzi:
a(x−2)2+b(x−2)+1=ax2+bx+1−4x−2
a(x2−4x+4)+bx−2b+1−ax2−bx−1+4x+2
ax2−4ax+4−2b+1−ax2−1+4x+2
−4ax+4x−2b+6
i co z tym zrobić ?
12 wrz 22:34
ICSP: a gdzie jest znak = ?
12 wrz 22:35
kamczatka: przeniosłem to co było na prawej stronę na lewo
−4ax+4x−2b+6=0
12 wrz 22:41
ICSP: a(x2 − 4x + 4) = ax2 − 4x + 4a − u Ciebie jest bez a
Poprawiając oraz idąc dalej mamy :
−4ax + 4x + 4a − 2b + 2 = 0
(4 − 4a)x + 4a − 2b + 2 = 0x + 0
przyrównując współczynniki :
4a − 4a = 0
4a − 2b + 2 = 0
Po rozwiązaniu tego układu równań dostaniesz a oraz b
12 wrz 22:44
Eta:
ax2−4ax+4a+bx−2b+1= ax2+bx+1 −4x−2
ax2 +(b−4a)*x +4a−2b+1 = ax2 +(b−4)*x −1
wielomiany po lewej i prawej stronie są równe jeżeli :
b−4a= b−4 i 4a−2b+1 =−1
dokończ
12 wrz 22:45
kamczatka: skąd te 4a−4a=0 ?
13 wrz 17:00
kamczatka: mi wychodzi teraz −4ax+4a−2b+2
13 wrz 17:01