rozwiaz rownianie (wielomiany)
forhead: Rozwiaz rownanie
(x−3)(2x+2)=(x−3)(x2−6)
12 wrz 22:03
sushi_ gg6397228:
przenies na jedna strone ; potem wyciagnij wspólny czynnik; zostanie Δ do policzenia
12 wrz 22:07
forhead: czyli to bd tak:
(x−3)(2x+2) − (x−3)(x
2−6)=
(x−3)(2x+2)−(x
2−6)
12 wrz 22:30
forhead: wiem

(x−3)[2x+2 − (x
2−6)] = 0
(x−3)(−x
2+2x+8) = 0
12 wrz 22:37
Antek: i dalej
x−3=0 lub−x2+2x+8=0
to x=3 lub delta =36 to x1=4 i x2=−2
masz tu ioczyn 2 czynnikow a ten iloczyn =0 gdy 1 czynnik=0 lub drugi czynnik =0
13 wrz 12:35