Geometria analityczna
Guma polimer naturalny modyfik: Dane są punkty K = (−1, −20) i L = (3, 4). Znajdź na osi x taki punkt A, aby trójkąt kal był
prostokątny.
Mi za każdym razem wychodzi (−4, 0) i drugi przypadek (9, 0) a powinno wyjść A = ( 1 − 2 √3,
0) lub A = ( 1 + 2 √3, 0) O co chodzi Proszę pomóżcie.
12 wrz 22:00
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
12 wrz 22:06
Guma polimer naturalny modyfik: ok
12 wrz 22:14
Guma polimer naturalny modyfik: Liczyłem prostą [KL]
k{−2= − 1a +b &4= 3a + b
a=32
y=32x − 12
y= −23 + b
−2 = 23 + b
b = −223
prosta [AK] y = −23 − 223
0 = − 23x − 223
x= − 4
i tak analogicznie zrobiłem dla drugiego punktu
12 wrz 22:23
Guma polimer naturalny modyfik: Te pierwsze równanie to układ równań tam coś źle mi się zapisało.
−2 = − 1a +b
4 = 3a + b
12 wrz 22:25
sushi_ gg6397228:
a o Pitagorasie słyszałeś?
12 wrz 22:25
Guma polimer naturalny modyfik: Słyszałem i to nie raz, ale jak go tu zastosować?
12 wrz 22:30
sushi_ gg6397228:
przeciez podali ze trojkat ma byc prostokatny, wiec liczymy długości boków; na potrzeby zadania
A= (x;0)
|KA|=...
|KL|=...
|LA|=...
i dostaniemy rownanie kwadratowe
12 wrz 22:33
Guma polimer naturalny modyfik: AL2 = KL2 + KA2
AL2 = ( Xb − Xa )2 + ( Xb − Xa )2
Skąd wiadomo, które to jest Xb a Xa
12 wrz 22:39
Guma polimer naturalny modyfik: AL2 = ( Xb − Xa )2 + ( Yb − Ya )2
12 wrz 22:41
sushi_ gg6397228:
(5−2)2 czy to jest to samo co (2−5)2
12 wrz 22:44
sushi_ gg6397228:
poza tym w zadaniu podali trójkat KAL− prostokatny, więc kąt prosty jest w wierzchołku o
literce ....
12 wrz 22:46
Guma polimer naturalny modyfik: Jak mam K = (−1, −2) i L = (3, 4) i A = ( x, 0) to skąd mam wiedzieć co jest X a Y?
12 wrz 23:03
sushi_ gg6397228:
niech W= (x,y)−−> teraz widac, co to
x a co to
y
12 wrz 23:11
Guma polimer naturalny modyfik: Nie
12 wrz 23:22
Mila:

K = (−1, −2) i L = (3, 4).
KL − średnica okręgu
| | −1+3 | | −2+4 | |
S=( |
| , |
| )=(1,1) |
| | 2 | | 2 | |
|KL|=
√(3+1)2+(4+2)2=
√42+62=
√16+36=
√52=2
√13
R=
√13
A=(x,0)
(x−1)
2+(y−1)
2=(
√13)
2
Punkt przecięcia okręgu z osią OX:
(x−1)
2+(0−1)
2=13
x
2−2x+1+1−13=0
x
2−2x−11=0
x=1−2
√3 lub x=1+2
√3
Kąt A
1− kąt prosty jako wpisany w okrąg , oparty na średnicy
Kąt A
2− kąt prosty jako wpisany w okrąg , oparty na średnicy
A
1=(1−2
√3 ,0), A
2=1+2
√3
12 wrz 23:46
Mila:
Powinno być:
A2=(1+2√3,0)
12 wrz 23:47
Guma polimer naturalny modyfik: Super naprawdę ci bardzo dziękuję Mila. Teraz już kapuję.
14 wrz 19:40
Basia: albo powalczyć z wektorami; będzie o wiele szybciej
rysunek taki jak u
Mili
K = (−1, −20) i L = (3, 4).
A(a,0)
KA
→ = [a+1; 20]
LA
→ = [ a−3; −4]
KA
→◯LA
→ = 0
(a+1)(a−3) + 20*(−4) = 0
a
2 − 3a +a −3 − 80 = 0
a
2 − 2a − 83 = 0
Δ = 4 + 4*83 = 4(1+83) = 4*84 = 4*4*21
√Δ = 4
√21
a
2 = 1+2
√21
A(1−2
√21;0) lub A(1+2
√21; 0)
ale wynik się nie zgadza;
a nie zgadza się bo
Mila wzięła K(−1;−2) a ja widzę K(−1;−20)
więc jak ma być ?
14 wrz 20:10
Mila:
14 wrz 21:21
Janek191:
Lub forum/210910
14 wrz 21:25