Całka oznaczona
Majk: Całka oznaczona
21 [ x2 ex]
najpierw liczę całkę nieoznaczoną: [ x2 ex] = x2 ex − 2(xex − ex)
Potem jak podstawie to mi chyba cos źle wychodzi. Mógłby ktoś pomoc?
12 wrz 21:59
sushi_ gg6397228:
1. policz pochodna, z tego co policzyles; jezeli wyjdzie x2*ex to jest ok
2. pokaz jak robisz podstawianie granic calkowania
12 wrz 22:08
Majk: [4e2 − 2 * 2e2 − e2 ] − [1 e1 − 2e1 − e1 ] ?
12 wrz 22:15
sushi_ gg6397228:
jakbyś ładnie zapisał
ex (x2−2x+2) to by nie było problemow z minusami, a tak jest lipa
12 wrz 22:18
Majk: Dzięki udało się i wynik się zgadza

)))
12 wrz 22:32
Mila:
Całka nieoznaczona dobrze, ale wygodniej będzie przedstawić w postaci:
x2* ex − 2(x*ex − ex) =x2*ex−2x*ex+2ex=ex*(x2−2x+2)
[ex*(x2−2x+2)]12=e2*(22−2*2+2)−e1*(12−2*1+2)=e2*2−e=2e2−e=e(2e−1)
12 wrz 22:34