oblicz pole pow. trapezu o wymiarach 46x196x34x154
carl: oblicz pole pow. trapezu o wymiarach 46x196x34x154
12 wrz 21:33
PW: Może powiesz że jestem nieinteligentny, ale nie chce mi się myśleć, które boki sa równoległe.
Pierwsze widzę, żeby tak określać wymiary trapezu.
12 wrz 22:05
carl:

właśnie o to chodzi że żadne boki nie są równoległe, ale boki które tak jakby są równoległe to
46cm i 34cz, oraz 196cm i 154cm

ta figura to bardziej trapezoid, coś w tym stylu
12 wrz 22:21
carl:
12 wrz 22:25
PW: Pięknie. Kolejny przypadek złego sformułowania zadania (a jak rozwiażesz, to ci mówią: coś ty,
nie o to idzie). Co to k... znaczy "tak jakby są równoległe"?
12 wrz 22:25
carl: ej, luzik bez spiny

chodzi o to że leżą tak jakby na tej samej płaszczyźnie czy jakoś tak.
Potrzebuję obliczyć pole pow figury takiej jak narysowałem, o długości boków tak jak podałem.
Nie jestem orłem z matmy, nie pamiętam już tego co było w szkole, a pilnie potrzebuję pole
pow. tej figury wiec zwróciłem się o pomoc.
12 wrz 22:34
PW:
Luzik. W zadaniu jest powiedziane, że jest to trapez. Uznajmy, że boki najdłuższe są do siebie
równoległe, a boki krótsze to ramiona,
Wystarczy z twierdzenia Pitagorasa policzyć jaka jest w takim razie wysokość trapezu i policzyć
pole.
x2+h2=46, y2+h2=34, x+y =różnica długości pozostałych boków.
Rachunków nie pokażę, bo znów zmieniłeś zdanie − tym razem bok ma długość 152, a nie 154.
12 wrz 23:10