matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Twierdzenie Talesa
Kayla:
Wykaż, że jeżeli w trójkącie AB=c, BC=a, AC=b, a CD jest odcinkiem dwusiecznej kąta ACB,
bc
ac
zawartym w trójkącie, to AD=
, a BD=
.
a+b
a+b
28 wrz 15:28
gffgfgg:
24 mar 21:08