proszę o szybką pomoc z moją pd ;/
Mateo.:
Dany jest wielomian W(x)= (2−x)3 * ( pierwiastek 2x − 1)3. Ile wynosi Współczynnik przy
najwyższej potędze tego wielomianu?
12 wrz 21:14
PW: Tam jest (pierwiastek z 2) razy x?
W(x)=(2−x)3(√2 x−1)3?
Wszystkiego trzeba się domyślać.
12 wrz 22:02
Mateo.: tak, przepraszam
12 wrz 22:08
PW:
(2−x)3=(−x3+...)
interesuje nas tylko wyraz z najwyższą potęgą x
(√2x−1)3=(2√2x3+...)
Po wymnożeniu tych dwóxh wielomianów otrzymamy
W(x)=...(interesuje nas tylko wyraz z najwyższą potęgą x)
12 wrz 22:21
Mateo.: no wlaśnie ja nie wiem jak to wymnorzyć, pojawią mi sie jakies pomyłki przy potęgach i wynik
nie jest poprawny, proszeę o pomoc
12 wrz 22:27
PW: Nie wykonywać całego mnożenia. Po co się napracować, gdy o to nie pytają. Pytają o współczynnik
przy najwyższej potędze. Powstanie on wtedy, gdy wymnożymy jednomiany o najwyższych potęgach z
obu nawiasów. Dlatego nie musimy wykonywać całego mnożenia, nawet nie napisaliśmy tych
jednomianów o stopniach niższych, postawiliśmy trzy kropki. To już jak chłop krowie:
(−x3)•(2√2x3) = −2√2x6
Odpowiedź: Współczynnik przy najwyższej potędze wielomianu W jest równy ...
13 wrz 11:14
Antek: Czy to bedzie wielomian szostego stopnia ?
13 wrz 12:43
PW: Iloczyn dwóch wielomianów stopnia trzeciego jest wielomianem stopnia ...
13 wrz 13:57
Basia: jak chłop krowie to będzie tak:
na przykładzie
W(x) = 3√4x2 − √5x3 + 5x −1
P(x) = 5√7x4 + 4√5x3+10x2
1. wyszukaj największą potęgę w W(x) (bez współczynnika); to jest x3
2. wyszukaj największą potęgę w P(x) (bez współczynnika); to jest x4
3. pomnóż to co wyszukałeś: x3*x4 = x7
4. W(x)*P(x) jest wielomianem siódmego stopnia
13 wrz 14:42