Oblicz granicę funkcji:
kot: Oblicz granicę funkcji:
| | x3 − 2x2 | |
lim x−>2 |
| |
| | x4 −5x2 +4 | |
Jak uprościć mianownik?
Można w ten sposób? :
| | x2(x−2) | |
lim x−>2 |
| |
| | x2(x2−5)+4 | |
12 wrz 21:06
ICSP: x
4 − 5x
2 + 4 = x
4 − x
2 − 4x
2 + 4
kombinuj dalej
12 wrz 21:11
12 wrz 21:15
kot: Bardzo Wam dziękuję.
A jeszcze taki przykład? Znów mam problem z mianownikiem...
| | x4 − 81 | |
lim x−>3 |
| |
| | x2 +x−12 | |
12 wrz 21:22
ICSP: przecież w mianowniku masz równanie kwadratowe
12 wrz 21:22
Eta:
| (x2−9)(x2+9) | | (x−3)(x+3)(x2+9) | |
| = |
| =..... |
| (x+4)(x−3) | | (x+4)(x−3) | |
12 wrz 21:24
kot: Wiem właśnie, ale jak teraz podstawię za x trójkę to wychodzi w mianowniku zero. Tak może być?
12 wrz 21:25
kot: A już nic... Przecież się skróci z licznikiem. Dziękuję jeszcze raz!
12 wrz 21:27
Boogeyman: Skróć elementy z licznika i mianownika
12 wrz 21:28