trapez równoramienny
Kayla: W trapezie równoramiennym dane są dłogość ramienia 5 cm, dlugość przekątnej 12 cm i długość
| | 8 | |
wysokości trapezu 4 |
| . Oblicz: |
| | 13 | |
a) pole trapezu
b) pole koła opisanego na tym trapezie
28 wrz 15:25
Kayla: Najlepsi matematycy w Polsce − pomóżcie
28 wrz 20:33
tim:

x + y = jeden bok
z = drugi bok
Z twierdzeń Pitagorasa oblicz x, y oraz z.
28 wrz 20:38
bok z: nie mogę obliczyć boku z

Ktoś pomoże? Proszę
23 kwi 20:26
A2x: y jest to a+b/2 czyli wzor na pole trepezu to y*h. Yea prawie rok od prosby
3 cze 20:16
A2x: 1)Pole kola P=TTr2
2)r=abc/4P'
3) P' pole trójkąta ABD
P=(x+y)*h/2
a − x+y
b − 5
c − 12
Promień okresu opisanego na trapezie i trójkącie ABD są sobie równe
3 cze 20:25