twierdzenie sinusow
pozdro: Boki trójkąta mają długość a,b,c natomiast miary kątów są odpowiednio równe α,β,γ. Wykaż, że
| | a | | b | |
jesli |
| * sinα + |
| * sin β = sin γ |
| | c | | c | |
12 wrz 20:10
PW: to ...?
12 wrz 20:13
Mila: ?
12 wrz 20:16
pozdro: ops... to... ten trójkąt jest prostokątny
12 wrz 20:59
Mila:
podstaw do podanego wzoru, dokończ.
12 wrz 21:20
Eta:
| a | | a | | b | | c | |
| =2R ⇒ sinα= |
| . sinβ= |
| , sinγ= |
| |
| sinα | | 2R | | 2R | | 2R | |
to:
| a | | a | | b | | b | | c | |
| * |
| + |
| * |
| = |
| /* c*2R |
| c | | 2R | | c | | 2R | | 2R | |
a
2+b
2=c
2 −−− to trójkąt jest prostokątny
12 wrz 21:21
pozdro: ale trzeba zalożyć, że γ = 90o bo inaczej to domyślnie α jest kątem prostym w trojkacie
wpisanym w koło w twierdzeniu sinusów?
12 wrz 22:38