rozwiąż równanie
Janek: xy'+3y=x
2
Czy dobrze zacząłem ?
xy'+3y=0
−3ydx=xdy
−3ln|x|+ln|c|=ln|y|
12 wrz 20:05
Trivial:
Jednorodne OK. Szybszy sposób to doprowadzenie do postaci
y' + py = q
i skorzystanie ze wzoru
y
j = Ce
−∫pdx
W tym zadaniu:
| | C | |
yj = Ce−∫(3/x)dx = Ce−3lnx = C(elnx)−3 = |
| |
| | x3 | |
A rozwiązanie szczególne można np. metodą zgadywania:
y
s = Ax
2
| | 1 | |
(2Ax) + (3Ax) = x → 5A = 1 → A = |
| |
| | 5 | |
I mamy rozwiązanie ogólne:
| | x2 | | C | |
y = ys + yj = |
| + |
| . |
| | 5 | | x3 | |
12 wrz 20:29
Janek: Dzięki za pomoc, sprawdziłbyś mi jeszcze jedno zadanie ?
12 wrz 20:36
Trivial: OK.
12 wrz 20:36
Janek: To chwilka tylko przepisze
12 wrz 20:37
Janek:
2(u'x+u)=1+3u
2u'x+2u=1+3u
2u'x=1+u
ln|1+u|=
12ln|2x|+ln c
.... i zaczynam się gubić, bo to wyżej jest raczej coś nie tak
12 wrz 20:48
Trivial:
Obliczenia są poprawne, jednak sposób nie jest za dobry. Zauważ, że:
| | x+3y | | 1 | | 3 | |
y' = |
| = |
| + |
| y |
| | 2x | | 2 | | 2x | |
I to już łatwo rozwiązać. Podobnie jak poprzednio:
y
j = Ce
∫(3/2x)dx = ... = Cx
3/2
y
s = Ax
| | 3 | | 1 | |
A − |
| A = |
| → A = −1. |
| | 2 | | 2 | |
y = −x + Cx
3/2
12 wrz 21:07
Janek: Dzięki, to może jeszcze jedno skoro tak dobrze idzie ?
12 wrz 21:14
Trivial: dawaj.
12 wrz 21:15
Janek: z=x
3+y
2−6xy−39x+18y+20
z(x)=3x
2−6y−39
z(y)=2y−6x+18
ukł. równań
3x
2−6y−39=0 ⇒ x
2−2y−13=0
2y−6x+18=0 ⇒y−3x+9=0 ⇒ y=3x−9
x
2−2(3x−9)−13
x
2−6x+18−13
x
1=5 x
2=1
y
1=3*5−9=6
y
2=3*1−9=−6
z(xx)=(3x62−6y−39)'=6x
z(yy)=(2y−6x+18)'=2
Z(xy)=(3x
2−6y−39)'=−6
z=−86
odp. prawidłowa z(5,6)=14=z
min
12 wrz 21:29
Trivial:
Wszystko OK do momentu liczenia wyznacznika. Potem jest jakiś wielki skrót myślowy.
A1 = 6x // pierwszy wiersz, pierwsza kolumna macierzy Hessego
A2 = 12x − 36. // wyznacznik
Z kryterium Sylvestra mamy:
Jeżeli A2 < 0 to nie ma ekstremum.
Jeżeli A2 > 0 oraz A1 > 0 to mamy minimum.
Jeżeli A2 > 0 oraz A1 < 0 to mamy maksimum.
Inne przypadki − nie można określić.
Dla każdego punktu będącego kandydatem na ekstremum liczymy A1, A2.
dla P1 = (x1, y1) = (5, 6):
A2 = 12*5 − 36 > 0
A1 = 6*5 > 0
zatem w punkcie P1 jest minimum.
dla P2 = (x2, y2) = (1, −6)
A2 = 12*1 − 36 < 0
zatem w punkcie P2 nie ma ekstremum lokalnego
Zatem funkcja z(x,y) ma w punkcie (5,6) minimum lokalne o wartości −86.
12 wrz 21:50
Janek: No troszeczkę tam zamieszałem przy końcu.
Czyli wynik − 86 jest poprawny , a nie 14 jak sugeruje podręcznik.
3−krotne "dzięki" !
12 wrz 21:58