Rozwiąż równanie
wojas9528:
12 wrz 20:04
Piotr:
czy tam sa potegi ?
12 wrz 20:09
wojas9528: tak ułamki po 5 i 25 to są tych liczb potęgi
12 wrz 20:09
Piotr:
ok.
to podpowiadam :
25 = 5
2
zrób założenia
12 wrz 20:13
wojas9528: tak wiem, rozwiązałem to zadanie, ale mi wyszło że wynik to −2 a w odpowiedziach jest że
równanie jest sprzeczne
12 wrz 20:14
wojas9528: a dziedzina nie wyeliminowała mi odpowiedzi
12 wrz 20:15
Piotr:
faktycznie rownanie jest sprzeczne. a jak chcesz sprwadzic to podstaw sobie pod x to co Ci
wyszlo i zobacz czy L=P. gdzie masz blad to trudno mi powiedziec
12 wrz 20:19
wojas9528: moje roziiązanie przykładu
5−1*5x+3/x−1=52x+2/x−1
5−1+x+3/x−1=52x+2/x−1
−1+x+3x−1−2x−2x−1=0
−1+−x+1x−1=0
x+1−x+1x−1=0
−2x+2x−1=0 czyli x różne 1
−2(x−1)x−1=0
−2=0
12 wrz 20:29
Piotr:
czyli wyszło Ci brak rozwiazania prawda ? −2 chyba nie jest rowne 0 ?
12 wrz 20:31
Piotr:
na poczatku masz blad . nie 5−1 tylko 5−2
12 wrz 20:34
wojas9528: no tak, tylko ja w zeszycie mam napisane x=−2 a teraz pisząc to nie pomyślałem
12 wrz 20:34