oblicz.
goban: ( √3−√5 + √√5+3)2 = ?
proszę o krótkie wyjaśnienie
12 wrz 20:03
Bogdan:
(a + b)2 = a2 + 2ab + b2
12 wrz 20:04
Bogdan:
a także (a − b)(a + b) = a2 − b2
12 wrz 20:04
goban: Mógłby to ktoś rozwiązać? Sam chyba nie dam rady tego zrobić.
12 wrz 20:11
goban: .
12 wrz 20:30
Troller: √3−√5 traktujesz jako a
√√5+3 traktujesz jako b
Podstawiasz do tego wzoru,od mr. Bogdana, tj.: a2 + 2ab + b2
I wyliczasz.
12 wrz 20:45
goban: niby coś mi wyszło, ale nie mam pewności czy otrzymałem dobry wynik. może ktoś to rozwiązać,
żebym sobie porównał?
12 wrz 22:19
sushi_ gg6397228:
zapisz co wyszlo, to sie sprawdzi
12 wrz 22:22
Eta:
(√3−√5)2 +2*√3−√5*√3+√5+(√3+√5)2= 3−√5+2√(3−√5)(3+√5)+3+√5=
= 6+2√9−5= ...........
12 wrz 22:35