Fizyka - opis ruchu postępowego
Olga: Z miasta A wyjeżdżają motocyklista i samochód. Samochód porusza się z szybkością 80km/h. Oblicz
w jakiej odległości od miasta i po jakim czasie motocyklista dogoni samochód, jeżeli wyjechał
2h później niż samochód. Narysuj wykres i napisz równania ruchu. (Z wykresem poradzę sobie
sama, proszę tylko o pomoc w wyliczeniu tego zadania) Z góry dziękuję
12 wrz 20:01
Basia: a z jaką prędkością jedzie motocyklista ?
bez tej informacji nie rozwiążesz zadania
12 wrz 20:02
Olga: motocyklista 120km/h. Przepraszam ominęłam to niechcąco
12 wrz 20:03
Janek191:
v1 = 80 km /h − prędkość samochodu
v2 = 120 km/ h − prędkość motocyklisty
t − czas jazdy samochodu do chwili dogonienia go przez motocyklistę
t − 2 − czas jazdy motocyklisty
Mamy
v1 *t = v2 *( t − 2)
80 t = 120*( t − 2)
80 t = 120 t − 240
120 t − 80 t = 240
40 t = 240 / : 40
t = 6
t − 2 = 4
S = v1 *t = 80 km/ h * 6 h = 480 km lub S = v2 * ( t − 2) = 120 km / h * 4 h = 480 km
Odp. Motocyklista dogoni samochód po 4 godzinach w odległości 480 km od miasta A.
12 wrz 22:08