Zadania
olkaq: To niestety znowu ja. Jak wykazać, że sin(3x) = 3sin x − 4 sin
3 x
12 wrz 19:58
PW: Zacząć od sin(3x)=sin(2x+x) = ...wzór na sinus sumy
12 wrz 20:01
olkaq: w dalszym toku rozwijania tego wzoru wychodzi mi sinx(cos2x − sin2x +2 cos2x)
i nie wiem co z tym zrobić
12 wrz 20:20
Aga1.: cos2x=1−sin2x
12 wrz 20:28
Janek191:
sin 3x = sin ( 2x + x) = sin 2x cos x + cos 2x sin x =
= 2 sin x cos x cos x + ( 1 − 2 sin2 x)*sin x =
= 2 sin x cos2 x + sin x − 2 sin3 x =
= 2 sin x *( 1 − sin2 x) + sin x − 2 sin3 x =
= 2 sin x − 2 sin3 x + sin x − 2 sin3 x =
= 3 sin x − 4 sin3 x
================
12 wrz 21:53