Geometria analityczna
Koral: Dane są punkty K = (−1, −20) i L = (3, 4). Znajdź na osi x taki punkt A, aby trójkąt kal był
prostokątny.
Mi za każdym razem wychodzi (−4, 0) i drugi przypadek (9, 0) a powinno wyjść A = ( 1 − 2
√3,
0) lub A = ( 1 + 2
√3, 0) O co chodzi Proszę pomóżcie


Janek191:
K = ( − 1; − 20 ) L = ( 3; 4)
Niech A = ( x; y) A leży na osi OX więc y = 0
czyli A = ( x ; 0)
Aby Δ KAL był prostokątny musi zachodzić
I KA I
2 + I AL I
2 = I KL I
2
czyli
( x − (−1))
2 + ( 0 − (−20))
2 + ( 3 − x)
2 + ( 4 − 0 )
2 = ( 3 − (−1))
2 + ( 4 − (−20))
2
x
2 +2x + 1 + 400 + 9 − 6x + x
2 + 16 = 16 + 576
2 x
2 − 4 x + 426 = 592
2 x
2 − 4x − 166 = 0 / : 2
x
2 − 2x − 83 = 0
−−−−−−−−−−−
Δ = (−2)
2 − 4*1*( −83) = 4 + 332 = 336 = 16*21
√Δ = 4
√21
| | 2 − 4 √21 | |
x = |
| = 1 − 2 √21 lub x = 1 + 2√21 |
| | 2 | |
Odp. A = ( 1 − 2
√21 ; 0 ) lub A = ( 1 + 2
√21 ; 0 )
=============================================
1 − 2
√21 ≈ 8,2
1 + 2
√21 ≈ 10,2
Sprawdziłem na rysunku − jest ok