Ekstrema lokalne - czy popełniam jakiś błąd?
Mateusz: Mam obliczyć ekstrema lokalne następującej funkcji:
f(x, y) = 1/3x3 + x2y + xy2 − 4x
Pochodne cząstkowe pierwszego rzędu wychodzą takie:
f'(x) = x2 + 2xy + y2 − 4
f'(y) = x2 + 2xy
Z układu równań wychodzą 4 punkty podejrzane o to, że mogą być ekstremami:
P1(0, 2)
P2(−4, 2)
P3(0, −2)
P4(4, −2)
Pochodne drugiego stopnia:
f''(x, x) = 2x + 2y
f''(x, y) = 2x + 2y
f''(y, x) = 2x + 2y
f''(y, y) = 2x
Teraz tworzę wyznacznik i podstawiając wartości punktów wychodzi mi, że funkcja ma minimum i
maksimum, ale według WolframAlpha funkcja ta ma tylko maksimum w punkcie P2(−4, 2). Pozostałe
obliczenia są dobre (przynajmniej według WA). Gdzie popełniam błąd?
12 wrz 19:33
Krzysiek: i wolfram jeszcze 'mówi',że jest minimum w punkcie (4,−2)
12 wrz 19:42
Mateusz: No tak, przecież wpisując max sprawdzam tylko istnienie maksimów. Jak mogłem tego nie
zauważyć... O.o Dzięki, Krzysiek, za oświecenie!
12 wrz 19:50