Geometria analityczna Prosta m tworzy z osią x kąt o mierze...
Koral: Prosta m tworzy z osią x kąt o mierze 30
o i przechodzi przez punkt P=(3, −1). Prosta k jest
prostopadła do prostej m i przecina oś x w tym samym punkcie co prosta m.
a) wyznacz równanie prostej m i k
b) oblicz pole trójkąta ograniczonego prostymi m, k i osią y.
Zawsze tylko pierwsza liczba jest pod kreską ułamkową.
Ja obliczyłem:
i dalej liczyłem dla pr. k
b=−1−3
√3
Prosta k y=−
√3x−1−3
√3 a powinno wyjść y=−
√3x+3+3
√3
Następnie nie mam zielonego pojęcia jak obliczyć pole.
12 wrz 19:30
Aga1.:

Prosta k nie przechodzi przez punkt P, tylko przez O
12 wrz 19:41
Basia:

wyniki masz prawie dobre, ale nie do końca więc jeszcze raz
| | √3 | |
a = tg30 = |
| to jest dobrze |
| | 3 | |
ale dalej już nie
b = −1−
√3
k⊥m
k: y = −
√3x + b
−1 = −3
√3 + b
b = −1+3
√3
k:
√3x − 1 + 3
√3
A(0; −1−
√3)
B(0, −1+3
√3)
tr.APB jest prostokątny
12 wrz 19:47
Basia: aj faktycznie oś przecina w tym samym punkcie
trzeba to jeszcze raz policzyć
12 wrz 19:48
Koral: Super proste już obliczyłem wielkie dzięki za pomoc. Teraz tylko nie wiem jak obliczyć to pole
jest na to jakiś wzór bo u mnie w książce nic nie znalazłem ani tutaj na tej stronie.
12 wrz 20:14
Koral: Wynik pola
8√3 + 12
12 wrz 20:17
Koral: Już wiem jak pole obliczyć korzystając z osi, ale gdyby nie było osi jest na to jakiś inny
sposób? wzór?
12 wrz 20:20