pole trojkata
Madzik: W trójkącie równoramiennym o polu 12 √3 cm2 stosunek wysokości poprowadzonej na podstawę do
długości podstawy jest równy √36. Oblicz miary kątów oraz obwód tego trójkąta.
czyli ha=√36
i jak to dalej zrobić?
12 wrz 19:20
Basia:
α kąt przy podstawie
| | h | | 2h | | h | | √3 | | √3 | |
tgα = |
| = |
| = 2* |
| = 2* |
| = |
| |
| | a2 | | a | | a | | 6 | | 3 | |
czyli α=30
o
czyli masz przy podstawie kąty po 30
o, no to kąt przy wierzchołku = 180−30−30 =120
12 wrz 19:25
Madzik: a jak z obwodem?
12 wrz 19:33
Madzik: ktoś pomoze?
12 wrz 20:41