Proszę o pomoc
małomatematyczna: Czy pomógłby mi ktoś z tym zadaniem:
Rozwiąż równanie: x2+√3(x+1)+2x+1=0
12 wrz 19:14
Basia:
x
2 +
√3x +
√3 + 2x + 1 = 0
x
2 + (
√3+2)x + (
√3+1) = 0
a =1
b =
√3+2
c =
√3+1
Δ = (
√3+2)
2 − 4*1*(
√3+1) = 3 + 4
√3 + 4 − 4
√3 − 4 = 3
| | −√3−2−√3 | | −2√3−2 | |
x1 = |
| = |
| = −√3−1 |
| | 2 | | 2 | |
12 wrz 19:21
Aga1.: x2+√3x+√3+2x+1=0
x2+(√3+2)x+√3+1=0
A teraz wiesz jak dokończyć?
12 wrz 19:22
małomatematyczna: O ja to oto chodziło, dzięki wielkie za pomoc
12 wrz 19:28