Dwie proste styczne do wykresu funkcji f(x)=x2 przecinają się pod kątem prostym w punkcie na
osi OY. Znajdź równania tych prostych.
wiem, że a * a1=(−1), gdzie f'(x)=2x
równania stycznych:
y= ax+b
y1=a1x+b, obie styczne muszą, wg mnie mieć to samo przecięcie na OY, czyli to samo b
tylko co dalej... pomożecie?
f(x) = x2
Te proste mają równania:
y = x + b i y = − x + b
Mają być styczne do wykresu funkcji f(x) = x2
więc muszą mieć jeden punkt wspólny
x + b = x2
x2 − x − b = 0
| 1 | ||
Δ = ( −1)2 − 4*1*( −b) = 1 + 4b = 0 ⇒ b = − | ||
| 4 |
| 1 | ||
y = x − | ||
| 4 |
| 1 | ||
y = − x − | ||
| 4 |
| 1 | ||
Δ = 12 − 4*1*(−b) = 1 + 4b = 0 ⇒ b = − | ||
| 4 |
| 1 | ||
czyli y = − x − | ||
| 4 |
a=f'(x0)=2x0
a1=f'(−x0)=−2x0
2x0*(−2x0)=−1
−4x02=−1
| 1 | −1 | |||
xo= | lub x0= | , | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
a=2* | =1 | |
| 2 |
!
już wiem, dzięki wielkie dla wszystkich