Piotrek: Witam mam takie zadanie i nie potrafię się z nim uporać, proszę o pomoc.
Przekątne graniastosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy ze ścianą boczną kąt α, taki,
że sin α=0,28. Oblicz objętość tego graniastosłupa, jeśli jego podstawa ma pole równe 49
cm kwadratowych.
23 wrz 16:38
Jakub: Narysuj przekątną ściany bocznej i kąt między przekątną graniastosłupa a przekątną ściany
bocznej to będzie właśnie kąt α.
Coś jak na tych pierwszych dwóch rysunkach na górze
972 tylko nie z podstawą ale
przekątną ściany bocznej.
Graniastosłup prawidłowy czworokątny ma w podstawie kwadrat czyli bok podstawy to 7cm (bo
pole 49).
Policz długość przekątnej podstawy i z sin przekątną graniastosłupa. Jak będziesz miał
przekątną graniastosłupa to z tw. Pitagorasa policzysz przekątną ściany bocznej i z tego
znowu z twierdzenia Pitagorasa wysokość. Dalej już prosto.
23 wrz 16:54
Piotrek: Mam przekątną graniastosłupa, wyszło mi 25, chciałbym jeszcze wiedzieć jak policzyć tą
przekątną podstawy kwadratu ( chodzi mi o "d"), a przekątną graniastosłupa policzyłem z
sinusa α i teraz pytanko czy da się policzyć tak samo przekątną kwadratu
23 wrz 17:00
Piotrek: czyli z jakiejś własności trygonometrycznej, czy muszę z tw. Pitagorasa, bo jak liczę z
Pitagorasa to mi wychodzi objętość= 1125.04
23 wrz 17:04
Jakub: wzór na przekątną kwadratu to d = a√2, gdzie √2≈1,41
Oczywiście zamiast wzoru możesz to policzyć z Pitagorasa
23 wrz 17:29
Piotrek: dobra już policzyłem, dzięki bardzo za pomoc

pozdrawiam
23 wrz 17:30