matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sin cos tan ctg
Alexandra:
2tg
x
2
Cześć : Jak wykazać że sinx =
1 + tg
2
x
2
12 wrz 18:59
Krzysiek:
2sin(x/2)cos(x/2)
sinx=2sin(x/2)cos(x/2)=
sin
2
(x/2)+cos
2
(x/2)
i teraz wystarczy podzielić przez cos
2
(x/2) (oczywiście ważne założenia)
12 wrz 19:03
Basia:
sin(x/2)
2*
cos(x/2)
P =
=
sin(x/2)
1+ (
)
2
cos(x/2)
2sin(x/2)
cos(x/2)
=
cos
2
(x/2)+sin
2
(x/2)
cos
2
(x/2)
2sin(x/2)
cos
2
(x/2)
*
= 2sin(x/2)cos(x/2) = sinx = L
cos(x/2)
1
12 wrz 19:07
olkaq:
Dzięki
12 wrz 19:47