matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nie wiem jak to zrobić ;<
Lola:
Proszę o pomoc
3sinα + cosα
Oblicz wartość wyrażenia
, wiedząc, że tgα=2 i α jest kątem
cosα − 3sinα
ostrym.
12 wrz 18:53
Aga1.:
Np. tak
sinα
tgα=
=2
cosα
i
3sinα+cosα
sinα
cosα
3*
+
cosα
cosα
=
=
cosα−3sinα
cosα
sinα
−3*
cosα
cosα
12 wrz 19:20
małomatematyczna:
Dziękuję za pomoc
12 wrz 19:58