X
Ania: Inwestycja przyniosła w ciągu kolejnych 3lat odpowiednio 4,5%zysku, w drugim roku 7,2%, w
trzecim 2% straty. Obliczyć realną stopę 3letniej inwestycji jeżeli stopy inflacji wynosiły
odpowiednio :
a) 2,5%
b) 3,6%
c) 2,4%
Pomógł by ktoś

?
12 wrz 18:47
Ania:
12 wrz 20:09
Ania: Pomocy
12 wrz 23:50
pigor: ..., a masz do tego odpowiedź
13 wrz 10:23
pigor: .., bo mnie wychodzi − realna stopa 1%
13 wrz 10:31
Ania: Właśnie nie mam odpowiedzi
13 wrz 11:22
Ania: Pomoże ktoś

?
13 wrz 13:27
Ania: Do góry.
13 wrz 14:57
wredulus_pospolitus:
100x −−− kasa na początek
104,5x −−− po pierwszym roku
112,024x −−− po drugim
114,26448x −−− po trzecim
i teraz:
114,26448 = 100*(1+r)
3 −> 1+r ≈ 1,04545116 −> r = 0,045 −> r = 4,5%
inflacja −> po trzech latach 108,73856x ma wartość początkowego 100x
różnica: 5,52592x
105,52592x = 100*(1+r)
3 −> 1+r = 1,0180905 −> r = 1,8%
ja bym tak obstawiał ... ale ... ale nie pamiętam jak się liczy realną stopę przy uwzględnieniu
inflacji ... moje obliczenia są na podstawie intuicji
13 wrz 15:15
Ania: mógłby ktoś jeszcze pomóc i sprawdzić wyliczenia wredulusa

?
13 wrz 16:24
pigor: ..., Inwestycja przyniosła w ciągu kolejnych 3lat odpowiednio 4,5%zysku, w drugim roku 7,2%, w
trzecim 2% straty. Obliczyć realną stopę 3−letniej inwestycji, jeżeli stopy inflacji wynosiły
odpowiednio : a) 2,5%, b) 3,6% ,c) 2,4% .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
hmm, ..., ja też podchodzę do tego tylko intuicyjnie, a liczyłem tak :
| | 98%*(107,2%*(104,5%)) | |
r = |
| = |
| | 102,4%*(103,6%*(102,5%)) | |
| | 98*107,2*104,5 | | 1097835,2 | |
= |
| = |
| = 1,00960 = 1% .  |
| | 102,4*103,6*102,5 | | 1087385,6 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
P.S. a czy ty nie liczysz czasem tak jakby w 3−cim roku był
zysk 2%, a w treści
piszą , że była strata o 2% , stąd u mnie to 98% , a nie 102% * ...
13 wrz 16:31
Ania:
Ja to tak zrobiłam :
r
z = 1,045 * 1,072 * 0,98 = 1,0978352
i
inf = 1,025 * 1,036 * 1,024 = 1,0873856
| | rz | | 1,0978352 | |
rreal = |
| = |
| = 1,0096 = 1,01% |
| | iinf | | 1,0873856 | |
13 wrz 18:06
Ania: Czyli podobnie jak kolega wyżej
13 wrz 18:06
wredulus_pospolitus:
ach ... faktycznie ... strata
13 wrz 18:09
wredulus_pospolitus:
tak to jest jak piszę nie czytając do końca
13 wrz 18:10