rozwiąż równanie
Janek: czy to zadanko jest zrobione dobrze ?
2x
√1−y2dx+ydy=0
ydy=−2x
√1−y2dx
−
√1−y2=−x
2+C
1−y
2=(x
2−C)
2
y=
√(x2−C)2+1
12 wrz 18:33
Janek:
15 wrz 12:19
Trivial:
Na samym końcu błąd.
1 − y2 = (x2−C)2
y = ±√1 − (x2−C)2
15 wrz 14:08
asdf: popraw błąd:
y
2 = x ⇒ y = −
√x lub y =
√x
na podobnej zasadzie
15 wrz 14:09
Trivial:
Dodatkowo, zgubiłeś jedno rozwiązanie przy dzieleniu przez
√1−y2. Niejawnie założyłeś, że
jest to różne od zera. A co jeśli jest równe 0?
√1−y2 = 0 ⇒ y ≡ ±1
| | dy | |
Wstawiamy do równania i sprawdzamy czy "działa". y |
| ma się równać 0 (linijka druga). |
| | dx | |
| | d | |
(±1)* |
| (±1) = (±1)*0 = 0. |
| | dx | |
Zatem trzeba dołączyć rozwiązania y ≡ ±1.
15 wrz 14:12
Janek: Wszystko jasne, dzięki
15 wrz 17:17