Udowadnianie
THIRTEEN_13: Jak udowodnić że :
| | π | | 2π | | 1 | |
a) cos |
| * cos |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 4 | |
| | π | | 3π | | 1 | |
b) cos |
| * cos |
| = − |
| |
| | 5 | | 5 | | 4 | |
12 wrz 18:21
12 wrz 18:42
PW:
Wartości te są znane, można je znaleźć w tablicach.
Jak je obliczyć, to już inne zadanie.
12 wrz 18:46
THIRTEEN_13: No właśnie ja bym chciał wiedzieć jak te wartości można obliczyć
12 wrz 18:50
PW: Pokombinuj, np. pożyteczne może być spostrzeżenie, że 72+18=90 i 72=4•18.
12 wrz 19:05
12 wrz 19:13
Bogdan:
drugi przykład analogicznie
12 wrz 19:13
PW: Bogdan − a tak się dobrze zaczynaliśmy bawić − THIRTEEN
−13 chciał właśnie obliczyć cos36°
i twierdził, że jest mu to potrzebne. Niechby wyliczył, zachęcam − to pożyteczne ćwiczenie.
Swoją drogą świetny pomysł

(z gatunku tych, co to uczniowie mówią "a skąd ja niby
miałbym być taki mądry?").
12 wrz 19:35
Bogdan:
12 wrz 19:38
THIRTEEN_13: Mógłbyś podsunąć pomysł
12 wrz 19:40
12 wrz 19:42
PW: ’Pomysł na policzenie sin72° = cos18°
sin4α=2sin2αcos2α=4sinαcosα(1−2sin
2α)
cos18°=4sin18°cos18°(1−2sin
218°)
1=4sin18°(1−2sin
218°)
1=4x(1−2x
2)
8x
3−4x+1=0
Tu słaby punkt tego pomysłu, bo nie umiem pokazać jak dojść do rozwiazania tego równania.
matematycy w takiej sytuacji mowią:
| | √5−1 | |
Jak łatwo sprawdzić rozwiązaniem jest x= |
| . |
| | 4 | |
Może ktoś podsunie zgrabniejszy pomysł, ale na tego typu równaniach polega policzenie funkcji
trygonometrycznych kątów 72°, 36°,22,5°, 54°
12 wrz 21:48
Bogdan:

Pięciokąt foremny.
| | 1 + √5 | |
fi = φ = |
| to złota liczba |
| | 2 | |
| | 2φ2 − 1 | |
Z tw. cosinusów: 1 = 2φ2 − 2φ2cos36o ⇒ cos36o = |
| |
| | 2φ2 | |
| | √φ2 − 0,52 | |
c = √φ2 − 0,52 , cos18o = |
| |
| | φ | |
13 wrz 00:20
Janek191:
@ Bogdan
Tam w licznika ( ostatni wiersz ) powinno być
13 wrz 07:32
PW: Bogdan wiedziałem, że jest czysto geometryczny sposób, ale nie przypomniałem go sobie.
Teraz każdy widzi (ja stary sklerotyk też).
3•180°=540°
(to napisałem dla siebie, żeby sobie utrwalić, reszta już jasna)
13 wrz 10:54
Bogdan:
Dziękuję
Janek191 za poprawienie chochlika

To jest nas
PW − starych sklerotyków więcej
13 wrz 12:51
Antek: No tak . Ledwo przekroczyli trzydziestke i juz starzy .
Bez obrazy . Stare ale chyba osly
13 wrz 12:58
PW: Antek, niedługo Twoja wnuczka i mój wnuk spotkają się na studiach. Ja tutaj się udzielam tylko
dlatego, że stwierdziłem zaniki pamięci (wedle dziadzi Darwina narządy nieużywane zanikają).
13 wrz 13:42
Mila:
Do Trzynastego.
1) Oblicz długość przekątnej pięciokąta foremnego, bez trygonometrii.
2) Dobry rysunek, opisać kąty, skorzystać np. z tw. o dwusiecznej kąta 720, otrzymasz złotą
proporcję.
Proszę szanownych kolegów , aby nie rozwiązywali, jest piątek , jest czas, młody kolega
popróbuje swoich sił.
Będziemy podpowiadać.
13 wrz 19:10