Parametr
bloody: Prosze pomóżcie!

Oblicz dla jakich wartości parametru m okręgi o równaniach
(x−m)
2+(y+4)
2=8
(x−2)
2+(y+m)
2=2
są styczne zewnętrznie.
28 wrz 15:01
Bogdan:
Podpowiedź.
Okręgi są styczne zewnętrznie wtedy, gdy odległość między ich środkami jest równa sumie
długości ich promieni.
Odczytaj środki okręgów S1 i S2, wyznacz odległość |S1S2|, odczytaj długości
promieni R1 i R2, oblicz R1 + R2, na koniec rozwiąż równanie |S1S2| = R1 + R2,
w którym niewiadomą jest parametr m.
28 wrz 15:09
bloody: no wlasnie tak robie i niestety nie wychodzi
28 wrz 15:27
AS: Ja się tyle napracowałem a Ty nawet nie zerkniesz na rozwiązanie.
28 wrz 18:12
Bogdan:
Witaj Asie

. Naszemu rozmówcy nie chciało się liczyć samodzielnie.
28 wrz 18:15
AS: To jest plaga z tym wyzyskiem.
A my dajemy się tak wykorzystywać,nie otrzymując często tego skromnego
dziękuję.
28 wrz 18:45
AS: Zapomniałem dopisać i prędko nadrabiam zaniedbanie.
Serdeczne pozdrowienia.
28 wrz 18:46
bloody: Przepraszam bardzo, ale niestety nie siedziałam cały czas przed kompem. Owszem chciało mi się
liczyć samodzielnie i to wielokrotnie, ale sądziłam jednak, że wynik wyjdzie inny porównując
do wyników znajomych. A co do podziękowań to przed chwilą to uczyniłam pod postem z
rozwiązaniem.
28 wrz 20:19