Kto pomoże?
^Bartek^: Udowodnij ,że współrzędne środka odcinka S o końcach A=(x
1,y
1) i B=(x
2,y
2) to
12 wrz 18:02
^Bartek^: .
12 wrz 18:08
^Bartek^: ri20, Kaarolaa, ankul112, Mateusz, gtx, olkaq, Piotr 10, qwerty, JPJP, katarzyna, zadanie,
Levy, Aluś, Bogdan, Klaudia050, Olga, ania, alfa i omega, dero2005, nolife15,
małomatematyczna, sr, Janek191 oraz 64 gości
Tyle was a żaden nie pomoże ?
Make a difference
12 wrz 18:14
Piotr 10: Pomagam
12 wrz 18:14
Piotr 10: Oznaczmy S(x
s;y
s). Rozpatrzmy wektory AS
→ i SB
→:
AS
→=[x
S − x
A;y
S−y
A]
SB
→=[x
B − x
S;y
B−y
S]
Ponieważ S jest środkiem odcinka AB, zatem wektory AS
→ i SB
→ są równe, AS
→=SB
→.
Porównujemy odpowiednio współrzędne tych wektorów:
x
S − x
A = x
B − x
S
y
S−y
A= y
B−y
S
c.n.u
Oczywiście Ty musisz tutaj inne oznaczenia przyjąć, w swoim zadaniu
12 wrz 18:21
^Bartek^:

A = (x
1, y
1), M = (xM, yM), B = (x
2, y
2)
→ →
Wektory AM i MB są równe.
[ xM − x
1 , yM − y
1 ] = [ x
2 − xM , y
2 − yM ]
| | x1 + x2 | |
xM − x1 = x2 − xM ⇒ 2xM = x1 + x2 ⇒ xM = |
| |
| | 2 | |
| | y1 + y2 | |
yM − y1 = y2 − yM ⇒ 2yM = y1 + y2 ⇒ yM = |
| |
| | 2 | |
12 wrz 18:26
^Bartek^: Dzięki Piotrek za odpowiedź
12 wrz 18:27
Piotr 10:
12 wrz 18:28