Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres jest nachylony do osi OX pod kątem a
Adela555: Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres jest nachylony do osi OX pod kątem alfa i
przechodzi przez punkt A ,jesli:
1.α=30° A( √3,2)
2, α=45° A(−1,1)
3, α=60° A(3pierwiastek z3,−3)
12 wrz 17:46
Bogdan:
Potrzebne są wartości tangensów kątów
y = tgα*(x − x0) + y0, gdzie (x0, y0) to dany punkt należący do prostej
12 wrz 17:50
Adela555: ja nie rozumiem co do mnie piszesz

jestem tak z tego cienka
12 wrz 17:53
Bogdan:
Gotowego rozwiązania nie dostaniesz, wszystkie potrzebne informacje podałem Ci.
12 wrz 18:03