funkcje trygonometryczne
Prosze o pomoc!: wysokosc CD trojkata ABC ma dlugosc 32 i tworzy z bokem AC Kat α=4/5 oraz zbokiem BC kat β taki
ze β=15/8.Oblicz dlugosc bokow trojkata ABC
Dzewo o wysokosci 15 m rzuca cien o dlugosci 20 m . Podaj miare kata jaki tworzy promien
sloneczny z powierzchnia ziemi.
zad Oblicz pole o obwod trapezu prostokatnego ktorego podstawy maja dlugosc 18 cm i 12 czm a
kat rozwarty ma miare 120 stopni zad oblicz wartosc pozostalych funkci trygonometrycznych kata
ostrego α wiedzac ze α=3/4
zad1 Krótsza przektna trapezu prostokatnego ma długośc 4 czm i dzieli go na dwa trójkaty
prostokatne. Wyznacz tangens kata jaki tworzy ta przekatna z dłuższa podstawa , wiedząc ze
wysokośc trapezu ma długośc 3 cm
28 wrz 14:41