rozwiąż równanie:
ania: rozwiąż równanie:
xlog3 3x = 9
12 wrz 17:32
Levy: 3x>0
x>0
x
log33x= 9/ :3
3x
log33x =3
log
233x =1
log
233x−1=0
(log
33x−1)(log
33x+1)=0
12 wrz 21:49
Eta:
@
Lewy
no to sprawdzamy dla x= 1
1
lo33= 1 ≠9 i ........ bujda
12 wrz 21:54
Levy: Masz rację x≠1, zostaje tylko x=1/9.
12 wrz 22:02
12 wrz 22:04
Eta:
x>0 logarytmujemy obustronnie logarytmem o podstawie
3
log
33x *log
3x = log
39
( log
33+log
3x)*log
3x= 2
(1+log
3x)*log
3x=2 , log
3x=t
(1+t)*t=2 ⇒ t
2+t−2=0 ⇒ (t+2)(t−1)=0 ⇒ t= −2 v t= 1
to: log
3x= −2 v log
3x=1
12 wrz 22:10