.
Do problemu podchodzisz dokładnie tak samo jak do dziedziny funkcji jednej zmiennej tylko, że
nie operujesz już na jednej osi ale na dwóch.
f(x,y) = cos √x2 + y2
Argument cosinusa należy do pewnego przedziału (z definicji cosinusa zmiennej rzeczywistej),
ten przedział można opisać dwoma nierównościami. √x2 + y2 musi je spełniać. Otrzymany
przedziały zaznaczasz w układzie współrzędnych, część wspólna to dziedzina, bacz jednak czy na
krańcach przedziałów nie ma punktów, kŧóre do dziedziny nie należą.
| −x | ||
g(x,y) = e | prosta prawa, dzielenie w wykładniku y ≠ ...? | |
| y |
| 1 | ||
f'x = −sin √x2 + y2 * | * 2x | |
| 2√x2+y2 |
| 1 | ||
f'y = −sin √x2+y22 * | *2y | |
| 2√x2+y2 |
| −1 | ||
f'x = e−xy * | ||
| y |
| 1 | ||
f'y = e−xy * −(x) * (− | ) | |
| y2 |