Matma ...
MATMA ... PILNE ZADANIE ; (: Proszę o pomoc w tym zadaniu

.
Mam go na jutro a nie bardzo rozumiem ; /
Wyznacz liczbę p tak, aby wyrażenie można było zapisać w postaci potęgi sumy lub potęgi różnicy
wyrażeń algebraicznych.
a) 4x
2+px+9
b) px
2−12x+9
c) 64−48x+px
2
Błagam ; (
28 wrz 14:38
marzena:
wzory skróconego mnożenia które przydadzą się w tym zadaniu to:
(
ax +
b)
2 =
a2x
2 + 2
ab x +
b2 oraz
(
ax −
b)
2 =
a2x
2 − 2
ab x +
b2
wystarczy teraz sobie podstawić i wyliczyć

a) (2x + 3)
2 = 4x
2 + 12x + 9 stąd p = 12 lub
(2x − 3)
2 = 4x
2 − 12x + 9 stąd p = −12
b) (2x − 3)
2 = 4x
2 − 12x + 9 → p = 4
c) (3x − 8)
2 = 9x
2 − 48x + 64 → p = 9
28 wrz 16:21
28 wrz 16:50
Proszę o pomoc ; /: a możesz mi powiedzieć skąd się wzięło to x we wzorze.?
28 wrz 16:53
Proszę o pomoc ; /: już wiem ... ale może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego jest tak: (2x − 3)2 ? ? ?
BŁAGAM!
28 wrz 17:38